Impregneren / hydrofoberen

Laat uw gevels stralen !!

Veel bouwwerken zijn gebouwd met materialen als baksteen en beton, die dagelijks aangetast worden door vocht, zouten, zuren en allerlei industriële stoffen en vocht in de muren veroorzaakt door allerlei schade. Zorg daarom dat de gevel(s) van uw bouwwerk(en) waterdicht zijn.

Daarom is het nodig dat stenen en voegen geïmpregneerd worden, zodat vuil niet meer in de gevel trekt en het vocht niet meer kan doorslaan.

Impregneren voorkomt veel schade, zoals vochtdoorslag en vorstschade. Ook zoutuitslag, erosie van muren, verkleuringen, schimmel en mosaangroei worden daardoor voorkomen. Muren zullen minder vuil worden en de aantasting van voegen en beton zal worden gestopt. Bovendien wordt door droge muren bespaard op de stookkosten, de isolatiewaarde verbetert.

Ook nieuwbouw is tegenwoordig al snel aan impregneren toe. In nieuwbouwwijken die nog geen 20 jaar oud zijn zien we aan de regenzijde vaak al smerige gevels, waarvan hier en daar ook de voegen al aan het verweren zijn.

Vorstschade wordt zichtbaar aan de buitenkant, maar ook inwendig is de steen vaak al aangetast. Tijdig impregneren loont, want opnieuw voegen en gevels reinigen is een kostbare zaak.

Nieuwe muren reeds direct na de oplevering impregneren is de beste oplossing. De gevels blijven dan aanzienlijk langer schoon en de voegen worden niet aangetast. De kosten hiervan worden terugverdiend door een betere isolatiewaarde en een besparing van opnieuw voegen en gevelreiniging.

Daarom is ons advies: laat uw gevel waterafstotend maken en laat gevels van uw woning en garage of berging impregneren.

Wij maken hierbij veelal gebruik van de middelen Funcosil FC en WS.

Funcosil FC is een speciaal product voor het hydrofoberend impregneren van baksteen, klinkers, kalzandsteen, stucwerk, pleisterlagen, natuursteen en minerale stuclagen.

Kenmerken:

 • Reduceert extreme wateropname met behoud van dampdoorlaatbaarheid;
 • Hoog indringend vermogen;
 • Optimale resistentie tegen alkaliën;
 • Goede bescherming tegen vorst / dooizoutbelasting;
 • Crème-consistentie, dus zonder verlies aan te brengen, te verwerken;
 • Snelle regenbelasting.

 

Funcosil WS is een milieuvriendelijke impregnering op waterbasis.

Kenmerken:

 • Extreem goed waterafstotend;
 • Goed indringvermogen;
 • Alkalibestendig;
 • Droogt kleurloos op;
 • Nagenoeg reukloos;
 • Geen uitdamping van schadelijke stoffen;

Note :

Funcosil FC en WS zijn inmiddels gecertificeerd door het SKG-IKOB. Dit is de eerste toekenning die in NL op hydrofobeermiddelen is afgegeven.

Betekenis :

Impregneren betekent het verzadigen van een vaste stof met een vloeistof . Dat zien we niet alleen bij gevels, maar ook bijvoorbeeld bij kleding, schoeisel of gordijnen. Meestal gaat het dan om beschermingsmiddelen of middelen voor brandwerendheid.

Als we het hebben over hydrofoberen, dan hebben we het specifiek over iets waterafstotend maken. “Hydro” betekent water en “foberen” betekent afstoten. Hydrofoberen betekent  bij ons dus een gevel impregneren met een waterafstotend middel.

Nieuwbouw

Ook nieuwbouw is tegenwoordig al snel aan impregneren toe. In nieuwbouwwijken die nog geen 20 jaar oud zijn zien we aan de regenzijde vaak al smerige gevels, waarvan hier en daar ook de voegen al aan het verweren zijn.

Vorstschade wordt zichtbaar aan de buitenkant, maar ook inwendig is de steen vaak al aangetast. Impregneren loont, want opnieuw voegen en gevels reinigen is een kostbare zaak.

Nieuwe muren reeds direct na de oplevering impregneren zou de oplossing zijn. De gevels zouden aanzienlijk langer schoon blijven en de voegen zullen niet aangetast worden. De kosten hiervan worden terugverdiend door een betere isolatiewaarde en een besparing van opnieuw voegen en gevelreiniging.

Daarom is ons advies: laat uw gevel waterafstotend maken en laat uw woning en garage of berging impregneren.